HAKKINDA
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının nihai faydalanıcısı olduğu "Türkiye'nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası" projesi 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmaya yönelik somut bir yol haritası ortaya koymak için hayata geçirilmiştir.
Proje, Türkiye'nin 2053 yılına kadar ulaştırma sektöründe net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda havacılık, denizcilik, demiryolu, karayolu taşımacılığı ve kentsel hareketlilik gibi farklı ulaşım modlarına yönelik stratejiler belirleyecek, ulusal ulaştırma sisteminin sürdürülebilirliğini ve güvenliğini artırmaya katkıda bulunacaktır. Ayrıca, Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele hedefleri doğrultusunda ulaşım sektöründe dönüşümü sağlayacak ve sürdürülebilir kalkınma süreçlerine önemli katkılar sunacaktır.
Projenin Ana Paydaşları:
Başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) olmak üzere, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB), Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ulaştırma sektöründe karbon emisyonlarının azaltımıyla ilgili diğer bakanlıklar; Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu, Belediyeler Birliği, belediyeler, uluslararası finans kuruluşları (IFI'ler), ulusal bankalar, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve akademi dünyası Projenin temel paydaş kitlesini oluşturmaktadır.
Türkiye'nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi
Eylül 2024 tarihinde başlamış olup 2025 Yılı Aralık ayında tamamlanması planlanmaktadır.


Proje ile aşağıdaki amaçlara ulaşılması planlanmaktadır:
Sürdürülebilir bir ulaşım sistemine geçişi desteklemek: Ulaştırma sektöründe dengeli bir ulaşım mod dağılımı elde ederek Türkiye'nin 2053 Net Sıfır hedefleri ve AB iklim hedefleri doğrultusunda emisyonları azaltmak.
Kapsamlı bir yol haritası geliştirmek: Düşük karbonlu bir ulaştırma sektörüne geçişi destekleyen strateji, eylem planı ve yol haritasını içeren bir rehber doküman hazırlamak.
Kurumsal kapasiteyi ve insan kaynaklarını güçlendirmek: Eğitim programları, danışmanlık desteği ve çevrimiçi öğrenme platformu ile uzun vadeli bilgi paylaşımını ve kapasite gelişimini sağlamak.
Kamu farkındalığını ve görünürlüğü artırmak: Sürdürülebilir ulaşım ve Net Sıfır hedeflerinin önemini vurgulayan stratejik bir iletişim planı ve tanıtım kampanyaları uygulamak.
Net Sıfır Proje Portföyünü geliştirmek ve önceliklendirmek: Etkili girişimleri belirlemek, proje başvuru paketlerini hazırlamak ve sürdürülebilir finansman çerçevesi oluşturarak uygulamayı desteklemek.


Projenin önemli bir yönü; havacılık, denizyolu, demiryolu, karayolu ve kentsel hareketlilik olmak üzere farklı ulaşım modlarının her birini içeren Net Sıfır Proje Portföyü için projeler geliştirilmesidir. Bu projeler, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yaratacakları etkiye göre, öncelikli temalar altında geliştirilmek üzere proje portföyünden seçilecektir. Portföy altındaki en etkili projeler/eylemler, Türkiye'nin Ulaştırma Sektörü için Net Sıfır Proje Portföyünü oluşturan projeler listesi haline getirilecektir.
Proje ayrıca, yol haritasına yönelik kamuoyu sahiplenmesini ve desteğini artırmayı ve ulaştırma sektöründe Net Sıfır politikaları konusunda kamuoyu farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, farklı tanıtım ve görünürlük faaliyetlerinin düzenlenmesi yoluyla, tüm proje paydaşlarıyla etkili ve verimli iletişim planları kullanılarak diyalog kurulması sağlanacaktır.

"Türkiye'nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası" Projesi hakkında daha fazla bilgi edinmek, ulaştırma sektörü için net sıfır emisyona geçiş için nasıl, ne zaman ve hangi somut adımların atılacağı konusunda en güncel bilgilere ulaşmak için web sitemizi ziyaret edebilir, sosyal medya kanallarımızdan proje sürecini takip edebilirsiniz.